Tarama Hataları Nelerdir?
Arama motoru sayfanıza erişmeye çalışıp bunu başaramadığında ortaya Tarama hataları çıkmaktadır. Tarama konusuna odaklanmak ilk önce olması gerekendir. Arama motorunun sitenizde yer alan her sayfayı bir bot aracılığıyla ziyaret etmesi tarama yaptığı anlamına gelmektedir. Bir arama motoru botu sitenizde bulduğu linki takip etmekte ve bu noktadan itibaren sitenizde herkese açık olan sayfaları bulmaya çalışmaktadır. Botlar sayfaları taramakta ve bağlamsal anlamda onların hepsini Google’ın indeksine eklemektedir. Burada site sahibi olarak temel hedefiniz arama motoru botunun tüm sayfalarınızı tarayacak olduğundan emin olmaktır. Bu konuda hata söz konusu olduğunda bunlara tarama hataları adı verilmektedir.
Hedefiniz sitenizde yer alan her linkin bir sayfaya çıkmasını sağlamaktır. Bunun için 301 yönlendirmelerini dahi kullanabilirsiniz. Önemli olan sunucu tarafından elde edilen cevap kodunda 200 OK cevabının elde edilmesidir.
Google Tarama Hatalarını İki Grupta İncelerinir;
Site Hataları: Bunlar kesinlikle kabul edilebilir değildir çünkü sonuç olarak tüm sitenizin taranmadan geçilmesi söz konusu olabilecektir.
URL Hataları: Bunlar da kesinlikle kabul edilebilir değildir çünkü spesifik bir URL’de yaşanan hata anlamına gelmektedir. Bunları tespit edip çözmek gerekmektedir.
Bu konudaki temel bilgileri elde ettiğinize göre artık bu konuda daha detaylı bilgiler öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Site Hataları
Site hataları arama motoru botlarının sitenize erişimini sağlayan tarama hatalarıdır. Bunlar çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. En bilinenleri aşağıdakilerdir:
DNS Hataları: Bu hatanın anlamı arama motorunun sitenizin sunucusuyla iletişim kuramamasıdır. Sunucunuz çalışmadığı zaman siteniz ziyaret edilmediği için bu tür bir problemle karşılaşabilirsiniz. Bu genellikle geçici bir sorundur. Google sitenizi daha sonra ziyaret ederek sitenizi kontrol edebilecektir. Google Search Console’un tarama hataları kısmında bu tür bir bildirim görürseniz Google’ın birkaç kez deneme yaptığını ama sitenize erişemediğini hemen anlamalısınız.
Sunucu Hataları: Google Search Console’da sunucu hatası bildirimleri varsa bu durumda bot sitenize erişim sağlayamamış demektir. Belki erişim talebi zaman aşımına uğramış olabilecektir. Arama motoru sitenizi ziyaret etmek istemiş ama erişim çok uzun sürdüğü için sunucu hata vermiş olabilecektir. Sunucu hataları sayfanın yüklenmesini sağlayacak kodlarda hata olduğunda ortaya çıkmaktadır. Sitenizi çok fazla kişi ziyaret etmeye kalktığı zaman yine bu tür bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Tüm bu hatalar genellikle 5xx durum kodlarıyla gösterilmektedir.
Robot Hataları: Tarama yapmadan önce Googlebot sitenizin robots.txt dosyasını taramak istemektedir. Buradaki amaç sitenizin indekse eklenmemesi gereken alanlarının olup olmadığını öğrenmektir. Eğer bot robots.txt dosyanıza erişim sağlayamazsa Google robots.txt dosyasına erişim sağlayana kadar taramayı geciktirecektir. Bu nedenle robots.txt dosyasının her zaman var olduğundan emin olmalısınız.
Mevcut sitenizde yaşanabilecek tarama hatalarının bir kısmı bu şekildedir. Burada yer alanlar sitenin genelini ilgilendiren hatalardır. Belirli sayfalara özgü yaşanan hatalara göz atmak istiyorsanız aşağıdaki URL hataları bölümüne göz atmalısınız.
Site Tarama Hataları
URL Hataları:Daha önce belirtildiği gibi URL hataları bir arama motoru botu sitenizde yer alan belirli bir sayfayı taramak istediğinde ortaya çıkan bir hatadır. URL hataları söz konusu olduğunda ilk olarak dile getirilmesi gereken 404 Bulunamadı hatasıdır. Bu tür hatalara karşı sitenizi sürekli kontrol etmelisiniz. Bunun için Google Search Console kullanıp bu hataları ortadan kaldırmalısınız. Sitenizde yer alan bir sayfa sitenizden tamamen kaldırılmışsa bir 410 sayfası oluşturabilirsiniz. Bir diğer sayfada sitenizden kaldırılan içeriğe benzer bir içerik varsa 301 yönlendirmesi kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak site haritası ve dahili linklerin güncel olduğundan emin olmalısınız.
Sunucu cevapkodlarıyla alakalı içeriğimize ulaşmak için ayhankaraman.com/sunucu-cevap-kodlari bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.
Bu hatalar genellikle daha çok dahili linklerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Bu hataların oluşmasının temel sebebi aslında sizsinizdir. Sitenizden bir sayfayı kaldırmanız durumunda onunla oluşturmuş olduğunuz linkleri kaybetmiş olursunuz. Bu linkler artık kullanılamazlar. Linklerin aynı kalması demek bir botun onu bulması ama aslında bulamaması demektir. Sitenizde yer alan dahili linkleri düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Bu hataların her birisi belki yanlışlıkla atılmış bir adımın sonucu olabilecektir. Spesifik URL hatalarının ortaya çıkmasının en büyük nedenleri arasında DNS hataları ve sunucu hataları yer almaktadır. Hata ortadan kalktığında sonra kontrolleri devam ettirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Hatalı olan URL’yi düzelttikten sonra Google Gibi Getir demeli ve çözülen hataları Google Search Console’da çözüldü olarak işaretlemeye çalışmalısınız.
Spesifik URL Hataları
Sitelerde yaşanabilecek belirli türden hatalar bulunmaktadır. Bunları ayrı olarak ele almak gerekmektedir:
Mobil Odaklı URL Hataları: Bunlar sayfalara özgü tarama hataları sonucunda ortaya çıkmaktadır ve her birisi modern akıllı telefonlarda yaşanmaktadır. Siteniz duyarlı tasarım kullanıyorsanız bunların çıkma olasılığı azdır. Ancak mobil siteniz bir alt alan adında yer alırsa bu hatalar çok fazla karşınıza çıkabilecektir. Özellikle masaüstü siteden mobil siteye yapılacak olan hatalı yönlendirmeler yine bunları tetikleyecektir. Belki robots.txt dosyası içerisinde mobil sitenizi engellediğiniz için bu hatalarla karşılaşıyor olabilirsiniz.
Kötü Amaçlı Yazılım Hataları: Kötü amaçlı yazılım hataları ile karşılaşmanız durumunda belirli bir URL’de kötü amaçlı yazılımın varlığı söz konusu olabilecektir. Bu belki kullandığınız bir yazılım olabileceği gibi farklı şeyler de olabilecektir. Sayfaları kontrol etmeli ve kötü amaçlı yazılımları ortadan kaldırmalısınız.
Google Haberler Hataları: Bunlar Google Haberler ile ilgili spesifik hatalardır. Potansiyel olarak karşınıza çıkabilecek hataların her birisi Google’ın yardım için oluşturduğu bilgilendirme makalelerinde yer almaktadır. Siteniz Google Haberler’e kayıtlı ise bu durumda sayfanızda bu hatalardan yer alması olasıdır. Bu hatalar çok çeşitli olabilmektedir. Sitenizde bu tür hataların olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Tarama Hatalarını Çözün
Tarama hatalarıyla karşılaşmanız durumunda onları çözmelisiniz. Sitenizin genel bakımı sırasında bunları çözmeye çalışabilirsiniz. Bazen acil müdahaleler yapmanız gerektiğini ise unutmamalısınız. Tüm bu hatalara karşı sitenizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz
Son Yorumlar