Bozuk Linkler: Nasıl Bulunur ve Düzenlenir?

1. Bozuk linkler nasıl bulunur ve düzeltilir?

Bozuk linkler web sayfanızda bulunan dahili ve harici linklerden oluşmaktadır. Web sayfanızda bulunan linkler bir faklı türde var olmayan bir sayfaya çıkıyorlarsa bunlara bozuk link denilmektedir. Bu linklerin ortaya çıkış biçimi şu biçimde olmaktadır:
⦁ Link verilen site, sayfayı silmiş veya kaldırmış olabilir.
⦁ Link var olmasına rağmen onu eklerken yanlış veya eksik yazmış olabilirsiniz.
⦁ Bazı kişilere göre dahili ve harici linklerin bozuk olması sitenin sahip olduğu bağlantıları olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun nedeni ise Google’ın PageRank algoritmasının çalışma şeklidir. Bazı kişiler ise dahili ve harici linklerin bozuk olması durumunda sitenin tarama bütçesinin verimsiz kullanılacağını ifade etmektedir.
⦁ Teknik açıdan bakacak olursak dahili ve harici bozuk linkler kullanıcı deneyiminin kötü olmasına sebepolmaktadır. Bu sebeple en kısa zamanda onları tespit edip düzeltmek gerekmektedir.

 

Adım 1: Sitenizde Yer Alan Tüm Bozuk Linkleri Bulun

Küçük çaplı siteler için Ahrefs’in Site Explorer aracından yararlanabilirsiniz. Yapmanız gereken Site Explorer aracına gidip alan adınızı girmek ve “Outgoing links” kısmından “Broken links” seçeneğine giriş yapmak olacaktır.
Burada dilerseniz rakiplerinizin durumuna da göz atabilirsiniz. Kendi alan adınız yerine rakiplerin alan adını girerek yeterli araştırmayı yapmayı başarabilirsiniz. Bu sayede rakibin sahip olduğu bozuk linkleri size ait olan linklerle değiştirerek yeni linkler elde etmeye çalışabilirsiniz.
Büyük çaplı siteler için Ahrefs’in Site Audit aracını kullanmak çok daha mantıklıdır. Bu araç sitenizin mevcut versiyonunu tarayacak olduğundan sitenize ait bozuk linkleri eksiksiz bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Yapmanız gereken Site Audit aracına gidip “Project > External Pages > HTTP status codes > 4xx” kısmına göz atmaktır.
Dahili linkler için yine Site Audit aracına ihtiyacınız olacaktır. Bozuk dahili linkleri bulabilmek için Site Audit aracına gidip “Project > Internal Pages > HTTP status codes > 4xx” kısmına göz atabilirsiniz.
Diğer taraftan, Ahrefs’in araçları bozuk linkleri bulmanızı sağlayacak tek araç değildir. Google Search Console’da tarama hatalarını inceleyerek veya Xenu’s Link Sleuth ve Screaming Frog SEO Spider araçlarını kullanarak bu linkleri tespit edebilirsiniz. WordPress kullanıyorsanız Broken Link Checker eklentisini kullanmayı düşünebilirsiniz.

 

Adım 2: Sitenizde Yer Alan Tüm Bozuk Linkleri Düzeltin

Bu adım her ne kadar basit olsa bile son derece sıkıcıdır çünkü aynı şeyleri devamlı yapmak zorunda kalırsınız. Sitenizde yer alan tüm bozuk linkleri düzeltmek için iki seçeneğiniz vardır:
Tüm bozuk linkleri yeni linklerle değiştirmek: Sitenizde yer alan bozuk link miktarına bağlı olarak işlemi tamamlama zamanınız değişiklik gösterecektir. Bu süreç oldukça kolaydır. Bozuk linki bulmalı ve değiştirmelisiniz. Bozuk linkin nereye ulaştığını bilmiyorsanız bunun için Wayback Machine kullanabilirsiniz.
Linkleri kaldırmak: Sitenizde çok fazla bozuk link varsa bu işlem çok zaman alıcı olacaktır. Yapmanız gereken içeriklerde yer alan linkleri bulmak ve onları kaldırmaktır.Sitenizde yer alan tüm bozuk linkleri kaldırmak çok zaman alıcı olduğu için bu işi yaptırabilmek için serbest çalışan çeşitli kişilerden yardım almayı düşünebilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yorum Yap

Yorum yap

Sipariş Ver
Üye Ol / Giriş Yap